Autor

Gheroghe Filip a debutat în 1983, la „Scrisu românesc”, cu volumul de proză scurtă „Nevoia de amintiri”. A publicat romane – cinci dintre acestea grupate sub genericul „Magia nisipurilor”, inspirate din lunga și sinuoasa perioadă de tranziție. Printre ele, „Directorul de imagine”, despre care un critic literar a exclamat: „Iată capodopera!” Un  alt roman, „Cercul de frig”, apărut la Editura Tracus Arte, este o inedită parabolă despre dictatură.

A mai publicat proză scurtă, volumul „Zarea de cenușă a speranței” fiind premiat de Filiala de proză București a Uniunii Scriitorilor.

Într-o cronică la  volumul „În căutarea liniștii”, apărut anul trecut la Tracus Arte, un critic literar remarca „stilul inconfundabil” al autorului.

I-au mai apărut un eseu despre lumea lui Caragiale, „Cavalerii comicei figuri” și o carte de versuri – „Vremea parodiilor”.

Romanul „Îngerul păzitor”, publicat de Editura Ink Story, descrie întrucâtva începutul declinului învățământului. Personajul principal al cărții, un tânăr profesor, lasă viața să-i croiască drumul și abia în urma mai multor experiențe izbutește să-și hotărască singur destinul.

Cărțile lui Gheorghe Filip sunt scrise  cu umor. Un umor, care învăluie amărăciunea. Personajele sale pendulează între împlinire și ratare, între închipuire și adevăr, între vis și realitate.